Ултразвук на простата

Ултразвук на простата

ultrazvuk-na-prostata.jpg

Каквко е простата?

Простатата се намира в основата на пикочния мехур при мъжете. Той кръжи уретрата като пръстен за салфетка. Простатата представлява част от еякулаторната течност, която е необходима за възпроизводството. Ако простатата стане голяма, тя може да блокира пикочния мехур.

Защо се прави ултразвук на простата?

Най-честата причина за ултразвук на простатата (наричана още „трансректална ултразвук“) е да се проверят мъже, които биха могли да бъдат изложени на риск от рак на простатата. Ранният рак не може лесно да бъде диагностициран само чрез ултразвук. Поради тази причина се прави и тъканна проба („биопсия“) на простатата.

За да диагностицира заболяване на простатата, вашият лекар ще иска да изследва простатната ви жлеза и близката тъкан. Почти 70% от злокачествените заболявания на простатата се откриват във външната зона на простатата, от ректума.

Простатният ултразвук може да измери обема или размера на простатата, за да помогне за планирането на лечението. Пациентите, които получават радиоактивна имплантация на семена („брахитерапия“) за лечение на рак на простатата, имат трансректална ултразвук за тази цел. Използва се за планиране на необходимия брой семена и къде да ги поставите. Този тест може да се използва и за планиране на операция на простатата или друга терапия (като термична терапия). Изследването може да измерва специфичната за простатата плътност на антигена.

Преди този тест може да бъдете помолени да използвате клизма. По време на теста ще лежите отстрани или назад на масата за изпит. Сондата за ултразвуков преобразувател се вкарва в ректума, за да се види простатата. Сондата изпраща и приема звукови вълни през стената на ректума и в простатната жлеза. Тези звукови вълни създават образи за диагностика. Урологът ще търси признаци на рак на простатата. В същото време може да се вземе малка тъканна проба за биопсия.

Локалната анестезия може или не може да се използва с биопсия. За биопсия специална игла се изтласква през канал на датчика. Биопсията се взема бързо. Редица биопсични „ядра“ се вземат за преглед от патолог.

От този тест няма относително рискове. Ако имате биопсия, може да почувствате ограничен дискомфорт.

Може да отнеме много дни, за да получите резултатите от биопсията. Ако се открие рак, вашият уролог ще говори за възможностите за лечение. Ако биопсията не покаже рак, урологът ви ще говори с вас за плановете за проследяване.

Не се колебайте да се свържете с мен!

Ще се радвам да помогна! Обадете се на 0888 58 82 83, пишете в Facebook, на имейла или елате в кабинета (ВИЖ НА КАРТАТА)!

Leave a Reply


Copyright by dr Vasil Angelov 2021. All rights reserved | Design by EME.bg