Кръв в урината или какво е хематурия?

Кръв в урината или какво е хематурия?

hematuriya.jpg

Имате кръв в урината?

Хематурия е кръв в урината. Когато урината е червена или розова, това може да бъде свързано с кръв в урината и се нарича „груба“ или „видима“ хематурия. Понякога кръвта е в урината, но не се вижда лесно и се нарича „микроскопична“ хематурия, тъй като може да се види само под микроскоп.

По време на рутинни посещения при вашия доставчик на здравни услуги често се изисква да дадете проба от урина за изследване. Много тестове се правят рутинно, като проверка за захар (диабет), бактерии (инфекция) и кръв. Кръвта може да бъде намерена или с помощта на химическа лента (наречена измервателна пръчка) или под микроскоп. Ако кръвта бъде открита по тези начини, тогава може да имате „микроскопична хематурия.“ Има много причини за кръв в урината. Повечето не са притеснителни, но някои може да поискат грижи от вашия лекар.

Причини за наличие на Хематурия

 • Инфекция на пикочните пътища
 • Увеличена простата при възрастни мъже
 • Камъни в бъбреците или пикочния мехур
 • Период при жените
 • Инфекция на простатата
 • Заболяване на бъбреците
 • Бъбречна травма
 • Рак на пикочния мехур (най -вече при пушачи)
 • Рак на бъбреците
 • Рак на лигавицата на пикочните пътища
 • Лекарства против подуване (хапчета за подуване на ставите и болка)
 • Тежка тренировка

Когато се открие кръв в урината, лекарите искат да се уверят, че няма сериозен здравословен проблем, като тумор в бъбреците, пикочните пътища или пикочния мехур. Урологичните ракови заболявания рядко са причина за кръв в урината, но могат да бъдат животозастрашаващи.

Кръв в урината или какво е хематурия?

Диагностика на Хематурия

Вашият лекар ще иска да прегледа рисковете за рак и да научи дали има други причини за кръвта в урината Ви. Това често включва преглед и Вашият лекар изучава пълния Ви здравен запис, за да провери дали имате рискове от рак, като пушене, предишно облъчване, химиотерапия или излагане на околната среда. Лекарят също ще търси неракови причини за кръвта в урината, като скорошна травма, инфекция на пикочните пътища (UTI) или други процедури.

Ако са необходими допълнителни тестове, Вашият лекар ще организира тези тестове. Ако не се намери нищо, което да обясни кръвта в урината, тогава Вашият лекар може да оцени нивото на риска от рак като ниско, средно или високо. Тези нива на риск се основават на известни рискове за рак на пикочния мехур като:

 • история на пушенето
 • възраст
 • пол
 • симптоми
 • броя на червените кръвни клетки в урината
 • някои видове химиотерапия
 • фамилна анамнеза за рак на пикочния мехур, рак на лигавицата на пикочните пътища или синдром на Линч
 • излагане на работното място на химикали като бензен или ароматни амини
 • като имате катетър в пикочните пътища за дълго време

Преглед с цистоскоп за хематурия

Преглед за хематурия при мъже
Преглед  с цистоскоп за хематурия при мъже
Преглед за хематурия при жени
Преглед с цистоскоп за хематурия при жени

Всички пациенти с кръв в урината (известна също като груба хематурия) са изложени на висок риск.

Целите на тестването са двойни. Първият е да се определи дали има аномалия на пикочния мехур, а вторият е да се оцени горния пикочен тракт (бъбреци, уретери, които са тръбите, които отвеждат урината до пикочния мехур). За оглед на пикочния мехур се използва цистоскоп. Тази визуална проверка на пикочния мехур се извършва с оптична камера. Горните пикочни пътища се преглеждат с изображения, като ултразвук или компютърна томография.

Лекарите използват насоки относно рисковете, за да решат какъв вид изследвания са необходими за всеки човек. Човек с нисък риск може да успее да избегне много тестове, тъй като рискът от рак е нисък. Лице с висок риск се нуждае от по-задълбочено тестване.

Малък риск

Тъй като пациентите с нисък риск рядко имат рак, лекарите вероятно ще обсъдят ползите и недостатъците на повече тестове. Често срещан вариант е да повторите изследването на урината в рамките на 6 месеца. Ако този тест показва кръв в урината, тогава се извършват допълнителни тестове. Ако повторният тест не показва кръв, пациентът просто се наблюдава за симптоми. Ако пациентът предпочита тестването веднага, тогава може да се извърши цистоскопия и бъбречен ултразвук.

Междинен риск

Пациентите, на които е казано, че имат междинен риск, ще бъдат препоръчани да се подложат на цистоскопия за оглед на пикочния мехур и бъбречен ултразвук, за да се огледат бъбреците.

Висок риск

Тези, които са изложени на висок риск, често се подлагат на преглед с цистоскоп за оглед на пикочния мехур и на компютърна томография (КТ) на корема и таза, за да разгледат лигавицата на пикочните пътища. Основната разлика между CT и ултразвук е, че CT сканирането може да открие малки аномалии в бъбреците и уретерите, които могат да бъдат пропуснати при ултразвук.

Лечение

Повечето пациенти с кръв в урината нямат големи проблеми. Всъщност за мнозина причината не е известна. При тези пациенти с по -сериозно състояние откриването на това рано може да бъде животоспасяващо. От голямо значение е да се тествате и да не пренебрегвате тези открития, особено ако в урината ви се види кръв.

Знайте, че кръвта в урината ви е предупредителен знак, който лекарят трябва да изясни. Тъй като хематурия може да показва сериозно заболяване.

Кръвта в урината винаги е предупредителен знак, който трябва да бъде изяснен от лекар. Защото може да е симптом на сериозно заболяване. Това е най-важното послание, което хората трябва да знаят.

Временно червено оцветяване на урината може да бъде безвредно. Това може да е резултат от яденето на цвекло или боровинки, например. Най-честата причина за урина в кръвта е цистит.

Кръвта в урината обаче е и основният симптом на рак на пикочния мехур и следователно вторият по честота урологичен тумор. Тъй като няма задължителен скринингов тест за рак на пикочния мехур, образованието за ранните предупредителни признаци на това злокачествено заболяване е още по-важно.


Leave a Reply


Copyright by dr Vasil Angelov 2021. All rights reserved | Design by EME.bg